reede, 24. veebruar 2017

Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu (II teema)

Tänases infotehnoloogia maailmas sünnivad uued ideed nii kiiresti, et ei pruugi veel vanaga tuttavaks korralikult saada kui uus on väljas.

Kadunud on piipar, disketid, vinüülid, kassett ja muu ehk kindlasti on raskem jääda pikaks ajaks alles.

Endiselt tuttav : TCP/IP




TCP,  ehk siis Transmission Control Protocol, ning neli aastat hiljem sellest eraldatud Internet Protocol loodi aastal 1974 ning see kontsept on praeguseni internetti haldav protokoll.

1982. aastal määras USA kaitseministeerium selle standardiks sõjaväe arvutivõrkudes. Ning kui IBM, AT&T ja teised erafirmad seda tehnoloogiat kasutama hakkasid, polnud kaua kuni ta jõudis tavakasutusse. 

TCP/IP  määrab, kuidas andmeid aadresseeritakse, edastatakse, suunatakse ja vastu võetakse.

See protokoll ei eelda mingit kindlat tarkvara või riistvara, vaid et need mõlemad võimaldaksid arvuti võrgus saata ja vastu võtta võrgupakke. Selle pärast on ta kasutusel põhimõtteliselt kõikidel platvormidel.

Kadunud : Filmirull, VHS

Isasugused meedia salvestamise vahendid arenevad nii kiirelt, et mõne aasta pärast võime mõelda USB pulgale samamoodi nagu selle eelkäijatele.

VHS loodi juba aastal 1977 ning hoidis enda turuosa umbes 30 aastat. Sony väljastas samal ajal BetaMax-i, mis ei suutnud konkureerida sama salvestuspikkuse või kvaliteediga.

VHS-i valitsemise lõpetas aga DVD tulek aastal 1997, mis aastaks 2008 oli lõplikult selle lahingu võitnud. Ning muidugi on ka DVD-de populaatsus tänaseks vähenenud.

Filmirullid kaotasid enda võimu digitaalkaameratele, mis leiutati 70-datel ning jõudsid massidesse 90datel.

Uuri lisa :

 https://en.wikipedia.org/wiki/VHS
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_protocol_suite#Implementations

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar